Eva Lång

Nässelvatten som gödningsmedel
Nu har jag gjort eget gödningsmedel - Nässelvatten. 
 
Snubblade över information om nässelvatten på nätet och då jag funderat på detta tidigare så testade jag. Jag plockade nässlor och lade i en hink och täckte nässlorna helt med vatten och lade på ett lock. Bara så Ni vet innan så luktar det riktigt illa när nässlorna bryts ned. Det fick stå i hinken 4-5 dagar och jag rörde om genom att doppa påsen några gånger under tiden.
 
Jag använde en lökpåse som en "jättetepåse" och lade nässlorna i. Jag drog i ett resårband i toppen av påsen och kunde då snöra åt den och  "doppa" påsen i hinken och slapp därmed sila vattnet efteråt och drog bara upp påsen ur hinken. Nässelvattnet förvarar jag i Pet-flaskor i skuggigt läge utomhus.
 
Blandning till vattning:
1 del nässelvatten/ 10 delar vatten. 
Det skall vara ljus färg på vattnet. 
       (null) 
 
(null)     
       (null) 
       (null) 
       (null) 
 
(null)     
 
Nässlor innehåller mycket kväve och en mängd viktiga mineraler. Jag har läst mig till att det flesta gröna plantorna gynnas av nässelvatten - kål, sallad och häckar. Men prydnadsväxter som man har för blommornas skull skall man vara lite försiktig med att övergöda med kväven, då kväve gynnar tillväxt och inte blomningen. Näringskrävande växter, som tomater och pumpor gillar nässelvatten medan man skall vara förskiktig med att övergöda potatis. Vattna på jorden och inte på plantan.
 
Som sagt så luktar nässelvatten illa och kan göra så i några dagar efter vattningen. Så planera inte kvällshäng med grillning precis bredvid vattnade växter, ha ha.
 
Gör nytt nässelvatten efter ett par veckor, eftersom det kan bildas giftiga bakterier i gammalt nässelvatten som stått länge. Brännässlor kan plockas och användas till nässelvatten under hela säsongen.  
Ett billigt och hälsosamt gödningsmedel!
  
 
 
 
  
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress