Eva Lång

Långpannebröd på squash


(null)

Squashen växer ur mina pallkragar och det är ju verkligen jättekul att jag lyckats med den odlingen. Undrar om det var gödslet jag gjorde av brännässlor som gör att det växer så det knakar.  Eftersom det växer helt galet fortsätter jag tillaga squash på så många möjliga sätt som möjligt. I kväll bakades det långpannebröd på squash i Evas kitchen. Äntligen lite hembakt bröd i hemmet och jösses vad gott det är. Det blev en vrålfika innan läggdags, ha ha!
 
Det blev ett gott saftigt bröd som var lätt att baka. Idag bakade jag på vetemjöl och jäst. Nästa gång skall jag testa att baka brödet glutenfritt.
 
Långpannebröd på squash (ca 20 bröd)
 
50 g jäst
4 dl riven och urkramad squash (tryck ur vätskan genom ett durkslag)
3 dl rågflingor
5 dl ljummet vatten
2 msk honung
1 msk salt
sesamfrön
vetemjöl, anpassas efter hur mycket degen suger upp
 
Jag använder hushållsassistent för att få degen rejält knådad men självklart funkar det utan assistent du får bara träna dina armar lite mera....
 
Smula sönder jästen i degbunken, häll över vattnet och blanda ut jästen.
Tillsätt rågflingor, squash, honung och blanda väl.
Tillsätt vetemjöl lite i taget tills du fått en deg som fortfarande är lite kletig. Jag kör degen ca 10 min i assistenten. Squashen kan göra att degen blir "efterkladdig" allteftersom vätskan kramas ur squashen. Men låt degen vara lite kladdig vid jäsning, det är bara bra om du vill ha ett saftigt bröd.
 
Låt degen jäsa i bunken i 1 timme.
 
Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord.
 
Tryck ut degen i en långpanna med mjölat bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
 
När brödet jäst klart skär du ca 20 bitar med mjölad kniv. Du behöver inte skära igenom hela brödet så du skadar plåten. Strö lite mjöl på ytan och strössla gärna över lite sesamfrön för garnering. 
 
Grädda i 15-20 min.
 
(null)

(null)

(null)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress