Eva Lång

Halloumiburgare och hamburgerbröd på potatis
Här får Ni receptet på kvällens middag från Evas kitchen. Halloumiburgare med hembakade hamburgerbröd på potatis. 
Potatis i degen ger fluffiga, sega och saftiga bröd. "Potato bun" är en stor trend i USA och idag kände jag mig inspirerad av det när jag bakade mina hamburgerbröd a la inspiration från USA.
 
Hamburgerbröd med potatis, 9 bröd
  • 250 gr mjölig potatis
  • 2 msk rumstempererat smör
  • 5 dl mjöl, jag tog 2 dl grahamsmjöl och 3 dl vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk torrjäst
  • 2 ägg (1 sparas till pensling vid gräddning)
  • vallmofrön och sesamfrön till topping
  1. Skär den skalade potatisen i mindre bitar och koka den mjuk. Spara 1 dl av kokvattnet och ställ åt sidan när du häller av vattnet på potatisen. Ånga av potatisen genom att ställa kastrullen på spisen en kort stund, rör hela tiden på kastrullen så det inte bränner fast.
  2. Mosa potatisen genom en potatispress, rör ned smöret och låt stå i bunken under kökshandduk ca 10 min. 
  3. Blanda mjöl, socker, jäst och salt i en skål. Tillsätt den varma potatisen. Blanda i maskin eller med händerna tills allt blandats väl. Tillsätt ägg och potatisvatten och blanda allt i maskin med degkrokar. Kör i låg hastighet ca 10 minuter. Täck över degen med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 minuter. 
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 9 bitar. Rulla till bullar och lägg på bakplåtspapper på plåt och låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 220 grader. Vispa upp ägget. Smörj bullarna och strö över sesam- och vallmofrön.. Grädda ca 15 min.


(null)         

 
 Halloumiburgare, 8 st
  • 250 gr morötter
  • 2 förpackningar halloumi
  • 1 kruka basilia
  • 5 chalottenlökar
  • salt och peppar
  • 2-3 tsk sambal oelek
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 ägg
  • 3 msk potatismjöl
  1. Använd matberedare och riv morötter och halloumi grovt. Häll över till en bunke.
  2. Stek chalottenlöken i smör och olivolja så blir den inte bränd och får extra god smak. Blanda i bunken.
  3. Tillsätt riven vitlök , salt och peppar.
  4. Blanda i sambal oelek
  5. Finfördela/hacka basilikan och blanda i med det andra.
  6. Knäck i 2 ägg
  7. Blanda i 3 msk potatismjöl
Forma burgare och stek i smör i stekpanna.
 
Servera burgarna med salladsblad, skivade tomater, gurka. Gärna lite balsamico och rostade pumpa- och solrosfrön.
 
Njut av middagen, det gjorde vi!!
 
  (null)

 
 




Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress