Eva Lång

Nätverksträff, tema Ottilia i genuin Dalamiljö
Fredag - Lördag och Wilhelmina Nätverksträff i Gagnef. 
Vi började med guidad visning på Ottilia Adelborgs museum i Gagnef. Vilken stark kvinna detta var!! Vi fick en väldigt intressant guidning av en mycket kunnig kvinna som jobbar ideellt på museet. 
Eva Ottilia Adelborg, född  6 december  1855 i  Karlskrona, död  19 mars  1936 i  Gagnef, var en svensk  akvarellkonstnärförfattare, pionjär inom tecknade serier och hembygdsvårdare.
Hennes konstnärskap är, förutom i barnböckerna, starkt knutet till människor och miljöer i Gagnef. Hon bosatte sig tillsammans med sina systrar Maria och Gertrud i Gagnef när det egna huset stod färdigt 1907. Miljön i Gagnef förlöste hennes konstnärskap och slog an många andra strängar hos henne.
Har Ni möjlighet så gör ett besök på museet. Där har man bevarat kläder och andra föremål som Ottilia sparat för att bevara minnet av kläder från hennes tid i Gagnef, knypplade spetsar, konstverk av Ottilia mm. Några foton från museet.
 

(null)     

(null)     

(null)     

Under denna tiden jobbade Ottilia som en av alla starka kvinnor under denna tid och Fredrika Bremerförbundet för kvinnors rösträtt och det finns mycket att ta del av om just denna kamp. 
Vårt nätverk Wilhelmina är just ett kvinnligt nätverk och detta besök på museet skildrade kvinnor och deras kamp från förr.  Deras kamp att få möjlighet till styrande poster  och lika rätt som männen i samhället. På den tiden, i början av 1900 talet täckte även kvinnorna här sitt hår och vistades bara i hemmet. Så det är inte länge sedan vi hade den kvinnosynen här i Sverige som vi idag ser i vissa delar av världen. Vi fick se hur en kvinna klädde sig i sina arbetskläder/vardagskläder, vilket numera är våra folkdräkter. Samt hur hon band allt hår i hårband och gömde under hättan. Håret tvättade man inte många gånger per år på den tiden!!!
Helt galet att detta inte är längre tillbaka i tiden! Gör ett besök på museet säger jag bara eller läs lite om Ottilia, mycket intressant.
 
Efter museébesöket åkte vi i samlad trupp vi tjejer i nätverket till Österfors och Wikgårdens Bädd & Frukost. En gammal dalagård i lantlig dalamiljö. Vi checkade in i ett av rummen i en av de gamla stugorna på gården. Ägarna berättade att de haft fullbokat hela sommaren och att man kunde boka dem via Booking.com men också direkt via dem. Skall någon till Dalarna och vill se och bo i genuin Dalamiljö så rekommenderar jag detta ställe som ligger precis bredvid Dalälven. En fin badplats har de också, vilket är extra trevligt sommartid.
   


(null)


  (null)


(null) 

 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress