Eva Lång

American Swedish Institute och Prince
Idag har det varit en kall vinterdag här. -13 i morse och blåst på det men dock solsken så en härlig vinterdag. 
Vi bestämde oss för en utflykt i kulturens tecken och ett besök på ASI (American Swedish Institute) blev vårt mål. Vi tog en promenad dit på ca 30 min. 
Intressant historia bakom detta institut och jag varken orkar eller kan redogöra mycket om det utan klipper in lite fakta nedan från nätet. Det var klart intressant att besöka detta hus. 
American Swedish Institute (ASI) är en ideell pedagogisk organisation och ett museum i MinneapolisMinnesotaUSA. Organisationens uppdrag är att bevara och studera den historiska roll som svenskar och svenskamerikaner har spelat i USA:s historia och kultur. 
Swan Turnblad Mansion.

Turnblad åtföljde vid åtta års ålder till Amerika sina föräldrar, som bosatte sig i svenska nybygget Vasa i staten Minnesota. Efter att ha lärt  blev han 1887 affärsföreståndare för den i Minneapolis utkommande svenska veckotidningen "Svenska amerikanska posten", av vilken han sedan var huvuddelägare och utgivare. Turnblad uppdrev dess spridning så, att den 1918 utgick i en upplaga av 35 000 exemplar.

1929 donerade Turnblad, som blivit en förmögen man, familjens privata residens, bibliotek, konstsamlingar samt Svenska Amerikanska Posten till American Swedish Institute. Donationens värde beräknades uppgå till 1,5 miljoner dollar.


När vi satt där och tog en svensk FIKA med semla började vi googla på vad mer att göra idag? Då hittade jag ganska snart att Minneapolis är ju Prince hemstad och att hans ställe med studio och hem finns som museum så då tog vi en Uber dit och köpte oss en guidad visning. Jag säger bara WOW-KÄNSLA!

Så coolt att ha sett detta ställe som denna mäktiga artist höll till på. Här hölls konserter, spelades in album med både Prince själv men också massa andra kända artister, typ Celine Dion, REM mfl. 
Vi fick ta del av allt där inne.  Album, Oscarsstatyett, Awards, gitarrer i mängder, hela Prince skogarderob, massa scenkostymer och så fick vi se en del filmer om honom och från konserter. 90 min så himla bra. 
Det var tyvärr fotoförbud inne i Prince bostad men i konsertlokal mm fick vi fota så här kommer några av mina idag fotade minnen. 


(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress