Eva Lång

Restaurerat möbler
Två av mina möbelprojekt är klara och de blev båda väldigt fina.
 
Höstolen har jag vunnit på en skidtävling i Åsarna för många, många år sedan. Den är tillverkad av Halvarssons slöjd & hantverk i Åsarna. Under många år hade vi den stående i hallen och förvarade barnens mössor, vantar och strumpor i. Till slut tyckte jag den blivit så ful i trät att den fick flytta ned i källaren. Men nu kände jag varför inte piffa upp den och använda den då den är fin och ett kul minne från min tid som aktiv längdskidåkare. Höstolen har sitt ursprung från Tornedalen och kallas också skåpstol, kiststol, nätstol, rosstol. Namnen syftar på ändamålet stolen använts till. Höstol kommer från att man lade hö i stolen som man stoppade i skorna för att hålla värmen i skorna och man förvarade även handskar och mössor i stolen. Höet som låg i lådan förvarade värmen i lådan och på så sätt var det en plats där dessa prylar kunde torka upp.
Jag har alltså slipat den med slipmaskin och manuellt med slippapper där inte maskinen kunde göra jobbet. Sedan har jag precis som jag visade i ett tidigare inlägg om restaureringen av spjälsängen använt hårdvaxolja från Woodcare. En väldigt trevlig produkt att jobba med. Ytan blir sååå fin på möblerna och träet kommer verkligen fram. Just nu tycker jag detta är roligare att göra än att måla möblerna. Men det beror förstås på vad det är för möbel man ska renovera och vilket träslag möbeln är gjord av.
 
 
 
Jag har också renoverat en tripp-trapp-stol enligt samma metod och jag är sååå nöjd med den. Det enda jag behöver fixa nu är en läderrem att sätta i bygeln så inte de stackars små barn som ska använda den trillar igenom och ned på golvet. Denna köpte jag på Erikshjälpen för en ganska billig penning och den var inte i så bra skick, men nu är den minsann det. Min första tanke med båda dessa stolarna var att de skulle till fjällstugan men nu är jag osäker på det. De kan nog bli kvar här hemma då jag blivit så förtjust i båda två.
 
 


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress