Eva Lång

Vad kan man göra med Salvia?
Det var en fundering jag hade och googlade upp. Jag visste att man kan koka te på bladen men vad är det bra för? Botar det något eller förebygger det något? Det var några frågor jag hade.
 
 
Salvian används ofta i kombination med andra kryddor som exempelvis rosmarin. Salvians smak är ett bra komplement till feta ingredienser då fettsmaken dämpas och passar därför bra till exempelvis kött, fläsk och anka. Den passar även bra till soppor, lamm och kyckling.
 
  • Ett tips på olika bloggar mm är att använda salivan till ugnsrostade rotsaker. Rotselleri, palsternacka, morot, rödbeta och lök får samsas i ugnen med olja och salt. Precis innan du ska ta dem ur ugnen hettar du upp lite olja i en panna släng i salviablad, låt det fräsa till och ta upp. Bladen får landa på ett hushållspapper. Lite salt på innan salvian fördelas över rotsakerna.
  • Ett alternativ är att hastigt fräsa salvian i smör. Nu kan den toppa till exempel en pastarätt och gärna i kombination med citroncest och färskriven parmesan. Samma kombination är helt underbar till gnocchi.
  • Salvia passar också fint i kryddsmör, ytterst fint strimlad i liten mängd. Prova tillsammans med kapris, citroncest och vitlök. Kan till exempel användas till grillat: kött, fisk eller grönsaker.
 

Lite mera fakta nedan som jag tyckte var intressant. Viktigt att inte överdosera enligt de uppgifter jag hittade.

Menopaus

Liksom rödklöver innehåller salvia små mängder ämnen som liknar det kvinnliga könshormonet - östrogen. Detta kan hjälpa till att underlätta klimakteriebesvär och korrigera hormonbalansen. Om du lider av nattsvett och vallningar på grund av klimakteriet, finns det en god chans att salvia kan minska besvären.

Ont i halsen

Det har länge varit känt att salvia innehåller bakteriedödande ämnen, vilket innebär att ett gott salviate med honung ofta har en mycket bra effekt på t.ex. halsinfektion och ont i halsen. Genom åren har örten använts till många olika inflammatoriska symptom såsom oren hud, bölder, tandköttsnflammation och underlivsinflammation.

Biverkningar

Salvia anses vara säkert att äta om du äter det i normala mängder som du skulle använda i mat. 

Du bör dock vara medveten om att salvia innehåller giftämnet tujon, som kan skada centrala nervsystemet om det tas i för höga doser eller under för lång tid. Därför rekommenderas att du inte dricker salviate dagligen, men utspritt över veckans dagar eller under korta perioder.

 

Jag bestämde mig för att ta in lite kvistar och frysa in blad så att jag har i frysen och kan använda till matlagning samt koka mig lite kvällste emellanåt.

 

 
 

 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress