Eva Lång

Turat runt på öarna i Ålesunds kommune
Lite sämre väder idag och vi var sugna på att se lite mera av havsbandet så då passade det bra med en rundtur i bil. Vi hade ändå tur med vädret och hade bra sikt så vi kunde se hur mäktigt det är med öarna runt Ålesund.
Vi började med en tur ut till Heissa där vi stannade till vid Martin Linges hus och där de varje år bygger upp Slinningbålet som byggs upp till Norges högtid Sankt Hans och som sedan bränns ned under Sankthansaften. En gammal tradition som sträcker sig hundratals år bakåt i tiden och numera oftast byggs upp av ungdomar mellan 13-20 år. Som högst har tornet varit ca 47 meter högt och det var år 2016.

(null)
 

Martin Linge var en skådespelare och militär av hög rang i Norge. Han organiserade bl a  i Storbritannien specialistavdelningen Norwegian independent även kallat Kompani Linge inom Specia Operations Executive (SOE). Han var också en förbindelselänk mellan brittiska och norska myndigheter i samband med operationerna mot norska kusten 1941. Vid en räd 1941 mot Målöy i Sogn og Fjordane stupade han. Hans släktingar har tagit över huset där han bodde.
 
Efter detta åkte vi mot ön Valderøy och över dit åkte man i två långa tunnlar under havet...lite läskigt faktiskt. Det slog lock i öronen och det var en riktigt lång utförsbacke innan det vände och började gå uppför igen. Efter det kom vi till ön Vigra där Ålesunds flygplats ligger. Men därute började det att bli riktigt dåligt väder, sämre sikt och ett rejält regn så vi åkte vidare mot ön Ellingsøy för att sedan glida hemåt mot husvagnen nära Blindheim.

(null)     

 
Så fort jag är utomlands så tycker jag att det är kul att gå i mataffärer för att kunna köpa den typ av mat som äts på orten. Idag blev det fiskekaker och scampi. Gott! Med lite lofser, aioli och grönsaker till. Ringens pilsner på det. Gött i gött gött!!
 
Nu hade vi massor med energi och åkte till Langevåg och Devoldfakbriken. Där var det verkligen outlet på ullkläder, mycket fint men jag lyckades faktiskt hålla mig från att inte köpa någonting till mig själv. Hade inget som stod på min "lista" så det fick vara denna gång. Men mannen däremot, han shoppade loss. Så nu lär han klara sig ett tag, ha ha!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress