Eva Lång

Lymfmassage
Idag har jag provat lymfmassage, en mjuk form av massage som skall vara speciellt bra  om man har svullnad, värk eller stelhet. Jag har i några dagar varit väldigt svullen runt knät och fick avbryta min runstreak så det var lite trist. Kom upp i 55 dagar men det var bara att inse att knät inte mådde bra och då går det ju inte att hålla på att springa varje dag. Jag kan inte säga exakt vad jag gjort för att bli försedd med denna svullnad men tänker att det är något av allt jag håller på med som bara blivit för mycket så knät har sagt ifrån och blivit överansträngt.
 
Det här med knät fick mig att tänka att jag behövde testa något nytt för att ta hand om min kropp. Bortsett från det här med knät nu då som är en tillfällighet just nu så har jag under en ganska lång tid känt en svullnad i benen. Ibland under dagtid men mest framemot kvällen och så är det borta på morgonen och kryper så smått på igen under dagen. Inte varje dag men lite återkommande nu och då. När jag rör på mig mycket och tränar är det naturligtvis bättre men jag som har ett stillasittande jobb har kommit fram till att det inte är någon höjdare......Men det är ju svårt att få till ett avbrott från jobbet varje dag så nu när jag inte jobbar varje dag  är min dröm att kunna träna på förmiddagarna.
 
Hur som helst, jag tyckte lymfmassage var intressant och har bokat en tid till nästa vecka. Det var en skön behandling och redan i kväll känner jag mig faktiskt bättre i knät med mindre svullnad och kan redan nu böja benet bättre. Om nu detta beror på massagen eller inte får jag låta vara osagt.
 
Jag hade inte så stor koll på hur lymfmassage gick till innan dagens behandling men nu så vet jag. Massagen består av strykningar i lymfflödets riktning och grepp som löser fibros och ärrbildningar. Det är ingen muskelmassage utan man jobbar med lymfan och dess flöde. Jag fick information om vilke steg som görs under massagen, vilka områden man jobbar med samt lymfsystemets funktion. Lite tips på egenvård följde också med. Intressant som sagt och jag skall prova lite mera.
 
Texten nedan hittade jag på nätet ifall du vill veta lite mera:
 
Lymfmassage En mjuk massage som stimulerar lymfflödet vars uppgift är att rensa kroppen från slaggprodukter. Under ett dygn bildas två till fyra liter lymfa i kroppen. Ett trögt lymfsystem kan göra att du känner dig svullen i armar, ben och ansikte, men kan också ge smärta i nacke och rygg, yrsel, huvudvärk, sömnsvårigheter och domningar och stelhet i kroppen.
Massagen stimulerar lymfsystemet så att överskottsvätska och slaggprodukter som finns i kroppen kan transporteras bort och ditt immunförsvar förbättras. Kan underlätta viktminskning, ge bättre effekt av träning och bidra till att hjälpa och lindra vid bl a svullnad, värk, domningar, ödem, ärrbildning, fibromyalgi, artros, hälsporre, frozen shoulder, restless legs, oro och stress.
 
Det här vill jag ha så mycket mera av så det är bara att ta hand om kroppen så den orkar med  fjällturer!


(null) 

 
 
 
 
 
 Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress