Eva Lång

Vestibulärt syndrom hund
Från att ha haft en helt frisk Solda i söndags som var ute med oss på löptur som vanligt så hade vi i går morse måndag, efter hon ätit frukost en hund som som kräktes och helt plötsligt inte kunde resa sig själv och mådde riktigt dåligt. Det blev akut in till Falu Djursjukhus. Där konstaterades Vestibulärt syndrom.
 
Hon fick en spruta mot illamåendet och tabletter utskrivna mot illamåendet som skall tas i en vecka och om allt går bra nu så får vi en återställd Solda. Det är vad vi hoppas på. I går morse kunde hon inte gå själv utan vi fick halvt bära henne när hon behövde gå ut för sina behov. Det är jobbigt när våra fyrfota vänner blir sjuka.....
Men redan i går eftermiddag kunde hon försiktigt ta sig fram på sina fyra ben själv. Även om det vinglade till rejält ibland. Idag tisdag har hon repat på sig ytterligare lite så nu hoppas vi att lilla gumman tillfrisknar helt. 
 
Jag har aldrig hört om detta syndrom tidigare, men det verkar vara något som drabbar gamla hundar. Veterinären kändes väldigt säker på sin diagnos. 
 
Lite fakta om syndromet:
 
En gammal hund som helt plötsligt inte kan resa sig, tappar balansen, lutar huvudet åt ena sidan, har ögon som flackar hastigt eller verkar allmänt förvirrad kan ha drabbats av geriatriskt vestibulärt syndrom.
 
Tillfrisknande från geriatriskt vestibulärt syndrom Om hunden har geriatriskt vestibulärt syndrom sätts vanligen ingen behandling in utan istället ska hunden få en chans att tillfriskna av sig själv. Det finns nämligen inget att göra åt GVS då grundorsaken ofta är okänd och veterinären därmed inte vet vad denne ska behandla tillståndet med. Dessutom är det känt att geriatriskt vestibulärt syndrom för det mesta läker ut av sig själv ganska snabbt. Möjligtvis kan hunden få medicin mot åksjuka och ibland kan dropp behövas sättas in. Det här beror på att problem med balansen skapar en känsla av åksjuka, vilket kan leda till illamående, och därmed kan det vara väldigt svårt för hunden att få i sig mat eller vatten. De allra flesta hundar återhämtar sig på mindre än en vecka och ibland tar det endast några dagar. Det kan dock ta längre tid än så, upp till ett par månader. Ibland kvarstår också en svag version av symptomen och det visar sig då oftast som att huvudet lutar lite åt ena sidan.
Vård vid geriatriskt vestibulärt syndrom Det är viktigt att hundägaren hjälper sin GVSsjuka hund. Först och främst måste hunden få i sig mat och vatten så specialkost och stödmatning kan behövas. Om hunden inte kan resa sig är det förstås också viktigt att dess hygien sköts och att den byter liggposition ibland så att inga trycksår uppstår.
 
Här är vår pigga Solda i söndags efter löpturen så nu hoppas vi att hon snart tillfrisknar igen.
(null)Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress