Eva Lång

Räkpaj med riven västerbottensost, lök och babyspenat
Under lördagens middag bjöd jag på en räkpaj som smakade smaskens och därför får receptet en plats här på bloggen.

(null)     

 
Räkpaj med riven västerbottensost, lök och babyspenat
 
Jag gjorde pajbotten glutenfri och använde laktosfria produkter, förutom osten för det funkar med vanlig ost i min familj. Recept på glutenfri pajdeg finns på bloggen från januari 2019. 
 
Pajdeg: (här en som ej är glutenfri)
100 gr smör
3 dl vetemjöl
4 msk vatten
0,5 tsk salt
 
Fyllning:
800 gr frysta räkor
olivolja och smör till stekning
6 st chalottenlök eller 1 gul lök
65 g babyspenat
salt
 
Äggstanning:
2.5 dl grädde
2 krm cayennepeppar
4 ägg
1 dl hackad färsk dill
1 msk citronsaft
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
100 gr riven västerbottensost
 
  • Tina räkorna i god tid innan pajen skall göras. Kan göras dagen innan och skala även räkorna innan pajen påbörjas.
  • Gör pajdegen. Låt smöret ligga framme en stund så det mjuknar och blanda smöret med mjöl, vatten och salt. Låt vila kallt 15 min.
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Skala och hacka löken som sedan steks i en blandning av 1 msk smör och 1 msk olivolja. Stek på svag värme utan att löken får så mycket färg.
  • Grovhacka spenaten (jag använde sköljd, annars skölj den innan). Tillsätt spenaten till löken och fräs lite tills spenaten sjunkit ihop. Tillsätt saltet och ställ åt sidan för att kallna.
  • Smörj en pajform på 25 diameter med lite smör och mjöla den. Kavla och tryck ut degen i pajformen och förgrädda pajskalet 10 min i ugnen. Nagga botten innan du ställer in den i ugnen.
  • Gör äggstanningen. Vispa i hop ägg, grädde, hackad färsk dill, citronsaft, cayennepeppar, salt och peppar i en bunke.
  • Blanda räkorna i lök och spenatröran.
  • Efter förgräddning lägger du räkröran i botten, strö över osten och fyll på med äggstanningen. 
  • Ställ in pajen i ugnen. Sänk graderna på ugnen till 180 och grädda i 25 minuter. Pajen skall stelna och få färg. Ta ut pajen och låt svalna 5 min innan servering.
Supergod med en sallad eller att serveras till en buffé.
 
(null)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 





Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress