Eva Lång

Diagnos på knät
I helgen som var hade vi besök av kompisar till Lina och Erik. Toppen för mig då deras kompis Jonas är sjukgymnast och jag frågade om han kunde kika på mitt krånglande knä och ganska snabbt kunde han ställa diagnos. Det var tydliga symtom på att det onda kommer från knäledssenan och det man kallar hopparknä. Han är själv elitidrottare och kände exakt igen symtomen jag beskrev då han haft dessa problem själv. Skönt för nu fick jag bekräftat  att det var typ det som jag trodde och jag fick med mig lite goda råd och övningar på hur jag skall träna för att bli kvitt besvären. Det gäller i huvudsak att stärka lårmuskulaturen som är väldigt påfrestad vid exempelvis löpning utför som jag nu skall träna lite extra inför fjälltrailen i slutet av juli. Påfrestningen runt knät kan vara 4-5 gånger högre än vid normal löpning och därför behöver lårmuskelstyrkan byggas upp extra. Backträningen jag körde här i Fränsta i torsdags är ett jättebra pass för att träna styrka. Jag har skrivit ett eget inlägg om den träningen. 


Symtom och diagnos

Jonas klämde och kände och konstaterade att menisker, ledband och dylikt var i bra skick. Men sedan tryckte han tummen strax under knäskålen på höger ben och det kändes...Början på hopparknä var diagnosen. Det är precis i början så jag kommer att få bukt med detta men det kräver lite specialträning. 

Vad är hopparknä? 
Det är en överbelastningsskada i senan som fäster strax under knäskålen, eller knäskålssenan som det heter och löper ovanför knäskålen och fäster där i lårmuskeln, quadriceps. Det drabbar ofta löpare eller idrottare som hoppar – t.ex. höjdhoppare, trestegshoppare, handbollsspelare med flera.                   
hopparknä
Bild lånad här .

Vad beror det på? 
Som så många andra skador ska man inte sluta och säga att "jaha, nej, löpning och träning är inget för mig, mina knän är för dåliga", för ofta går det att åtgärda och jag hade ju faktiskt redan kommit igång med uppbyggnadträningen enligt mina egna teorier om vad det var för fel innan Jonas gav mig diagnosen hopparknä. Denna överbelastningsskada kan man få av att ha dåliga skor, för stela muskler, för svaga muskler eller att man springer orent och överutnyttjar andra muskler eller inte använder rätt muskler.

För min del beror det på att jag inte har tillräckligt starka lårmuskler. När jag landar från ett hopp i tuff utförslöpning eller gör en benböj så lutar mina knän något inåt, istället för att gå rakt i linje med fötterna. 

Vad kan man göra åt det? 
Det beror på hur långt gången skadan är. För min del behöver jag dagligen stretcha lår, säte och höfter för att detta ska kunna bli bättre. Men framför allt behöver jag bygga upp muskulaturen och träna ben och framför allt lår 2-3 gånger per vecka framöver tills jag märker att det onda går över. Enbensknäböj och styrketräning i maskin var tips på övningar från Jonas. Min utmaning är att vara så ok att jag kan springa långa pass under tiden fram till lördag då min tävling går av stapeln. Men efter att ha kört flitigt med styrketräning så känner jag mig redan starkare i lårmusklerna och runt knät och känner mycket mindre av det onda. Så det här är definitivt rätt sätt att träna. 

(null)     




Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress